запушването в тръбата

Има няколко опции за премахване на запушването в тръбата:

  • Вентуз. Помага при така наречените „меки“ запушвания. Те не могат да прокарат твърд щепсел.
  • Прахосмукачка с възможност за продухване. Налягането се създава съгласно принципа на буталото.
  • ВиК кабел. Това ще помогне да се премахне силно запушване в тръбата, дори ако там е залепен твърд предмет.
    Съвет. Вместо телено въже можете да използвате стоманена тел. Но такова устройство работи само до най-близкия завой на канализацията.
  • Измиване с вряща вода. Пречиства запушването на тръба в кухнята, ако в системата се е образувал грес, който се е втвърдил в студена вода. Твърде много вряща вода може да деформира пластмасата.
  • Народен разтворител: сода + оцет. Шокова смес, която може да омекоти мазнините, парцалите и дори картофените кори. Това обаче може да повреди уплътненията и чугунените тръби.
  • По-нежен състав е содата и солта. Разтваря само мазнините. Съставът не е толкова агресивен към гумените уплътнения.
    Обичайни препарати за съдове или мивки. Работи добре в комбинация с вряща вода и бутало. На практика няма повреди по тръбите и уплътненията. Те обаче работят само срещу „меките“ биологични блокажи.

Как да премахнете запушването в тръбата с помощта на специални химикали?

В магазините има изобилие от специални съединения, които ще помогнат за премахване на запушването в канализационната тръба, без да му навредят. Това е специализирана химия, която омекотява плътните „тапи“ от отпадъци, разтваря мазнините и смазва стените на тръбите за лесно избутване на отломките.

Важно. Такива продукти няма да се справят с твърди неорганични предмети, попаднали в канализацията (запушването в тръбата).
Важно е е да се грижите и да правите профилактични почиствания на каналите. За да не се стига до големи запушвания, когато със сигурност ще се наложи да проявите усилие, а е възможно и да се наложи да викате специализирана помощ за отпушване на каналите в дома Ви.