Отводняване на мазета

Понякога се случва построени сгради със стабилни мазета сериозно да пострадат от появата на подземни води и тогава се налага да повикате професонална помощ по отводняване на мазета.

Голямото количество вода може да има пагубен ефект върху всяка сграда, особено върху основата й. По принцип в такава ситуация попадат тези сгради, които са построени върху кохезионна почва и на склонове. За да се предотварати прииждането на вода в мазетата, е необходимо да се инсталира дренаж.

Дренажното устройство е предназначено за събиране и отклоняване на вода от построена къща с помощта на специално оборудвани технически устройства.

Отводняване на мазета

Липсата на такава система заедно със защитни мерки може да доведе до сериозни последици за основата и за къщата, построена върху нея.

Дори перфектно направената хидроизолация няма да е в състояние да устои на силното налягане на водата за дълго време и в крайна сметка ще протече.

От всичко това в мазето ще има постоянна влага, в резултат на която ще се развива мухъл и гъбички. Тези негативни фактори могат да съсипят материалите в много кратки сроковве.

За да не изпаднете в подобна неприятни ситуации, Ви е нужна дренажна система, която е най-надеждната и ефективна от всички възможни средства.

Освен това е важно да знаете, че изготвянето й трябва да се извърши в началото на строителството на къщата и по целия й периметър.

На практика наводняването на мазета, както в частни, така и в жилищни сгради се случва доста често. Причините може да са различни. И решението винаги е едно и също:

Идентифицирайте и елиминирайте източника, изпомпайте влагата, изсушете мазето и извършете превантивни мерки.

Професионалистите в тази област ще Ви помогнат да откриете теча, да изсушите всички строителни материали без извършване на демонтаж, ще обработят повърхностите с противогъбично средство и ще дадат препоръки за предотвратяване на подобни проблеми за в бъдеще.

Високата влажност в мазета може да доведе до много проблеми: разваляне на съхраняваните там храни, повреда на стоящите там мебели, гниене на дървения материали, образуване на гъбички.

Как да се отървете от влагата в мазето

Как да се отървете от влагата в мазето

За да намалите влажността, първо трябва да откриете нейния източник. Както и да премахнете факторите, които пречат на поддържането на нормално ниво. Необходима е пълна диагностика на състоянието на помещенията.

В зависимост от установените проблеми ще трябва да се предприемат и определените мерки.

Изсушаване на помещението, проектиране и монтаж на вентилация

В обикновените помещения на частна или жилищна сграда обменът на въздух се осигурява от наличието на прозорци и врати. В повечето мазета няма естествен въздушен поток, което означава, че трябва да се монтира вентилационна система.

Подземни води в мазетатаБългария е известна с високо подземно водно ниво, което може да предизвика сериозни проблеми с влага в мазетата. Отводняването се извършва чрез различни методи, като дренажни системи, които премахват излишната влага.
Дренажни системи за отпушване на мазетаЗа отводняването на мазета се използват различни дренажни системи, като например дренажни тръби и насочващи се платформи. Тези системи помагат за извеждане на влагата от подземието и предотвратяват проникването й в стените и подовете на мазетата.
Изолация на мазеЗа да се намали риска от влага и кондензация в мазетата, се препоръчва изолиране на стените и подовете с подходящи материали. Това може да подобри ефективността на отводняването и да поддържа мазетата сухи.
Плесен и микроорганизмиВлагата в мазетата може да предизвика растеж на плесен и развитие на вредни микроорганизми. Правилното отводняване на помещението може да предотврати тези проблеми и да осигури по-здравословни условия.
Професионална помощ – отпушване на мазетаЗа сложни случаи на отводняване или ако имате въпроси относно подходящите методи и материали, е препоръчително да се консултирате с професионални специалисти в областта на строителството и отводняването. Отводняването на мазета е важен процес за поддържане на тези помещения сухи и подходящи за съхранение на стоки или използване като допълнително пространство в дома.