Отпушване на канали

Отпушване на канали? Правилните начини в правилното време.

Всеки се е срещал лице в лице с неловкия момент, в който видите, че водата в банята или кухнята просто не се оттича..Фактор за запушването на каналите оказват натрупаните налепи по вътрешността на тръбите, които попадат при къпане, миене на чинии и всякакви отпадъци в канализацията.

Оттук следва въпросът: Как да процедирам при отпушване на канали?

Първият ефикасен метод е:

 • Отпушване с кипяща вода и сода:
  Може да ви се струва просто, но почти винаги дава положителен резултат при правилно използване.
  Какво е нужно да направим?

Подсказка 1:
Най-доброто решение за борба с бавно източване на кухненската мивка е врящата вода. Ако изсипете 1-2 литра вряла вода надолу по отводнителната система на бавно оцеждаща се мивка, може да се избавите от запушване.

Подсказка 2:
Смесете половин чаша готварска сол с половин чаша сода за хляб и ги изсипете в блокирания канал. Оставете така за десетина-двайсет минути и след това полейте с вряла вода. Солта, содата и водата ще образуват химична реакция, която ще разтвори отпадъците.

Информативно:

Содата образува в тръбите на канализацията алкална среда, което улеснява отделянето на отпадъците, които водата ще отмие. Още една полза от изсипването на сода в тръбите  е дезинфекцирането им.

 • Отпушване с препарат за миене на съдове. Работи безотказно.
  Какво е нужно да направим?

Подсказка 1:
Ако тоалетната ви е задръстена, излейте една четвърт чаша с препарат в нея. След това сварете малко вода. Сапунената вода ще помогне за разграждането на всички остатъци.

Подсказка 2:
След това излейте горещата вода и се пригответе да използвате отпушвалка.

 • Отпушване с оцет и сода за хляб
  Какво е нужно да направим?

Тук отново главна роля има содата. Сместа предизвиква химична реакция, създава  пяна, която ще изригне в канала. Покриването на сифона трябва да продължи колкото е възможно повече, така че пяната вътре в тръбата да се „отприщи” и силата и да послужи за отпушване на канали.

Подсказка:
Възможно е да се получат пръски, за това можете да покриете канала с парцалче.

Ако упоменатите методи не се получават… и ИМАТЕ проблем!
Бързо професионално решение на телефон: 0878 777 807

За други ВИК УСЛУГИ.. прочетете ТУК.

10 лесни начина за отпушване на канали

Всички знаем предупредителните знаци- на водата в мивката й отнема малко повече време, за да те оттече, започвате да забелязвате локва от вода около краката си под душа, и миризмите- странните, неприятни миризми. Всички те са признаци, че скоро може да се сблъскате със запушен канализационен канал. И един ден, бум.- канализацията ви е блокирана напълно. Това е нещо, с което трябва да се справите бързо, за да може вашия дом да функционира нормално. Първо премахвате излишните косми и наслагвания, които са се натрупали на повърхността на канализацията. Но нищо не се случва. Опитвате малко препарат за отпушване на канал,след това буталото. Но какво да правите ако тези методи не подействат?

Ето 10 начина да се справите с запушванията, преди да прибегнете до водопроводчик за спешни случаи

1. Огънатата закачалка за тел

Достатъчно просто, но изненадващо ефективно. Вземете обикновена телена закачалка за палто и я изправете възможно най-добре. След това огънете единия край, за да създадете малка кука. Вкарайте куката в канала и започнете да ловите. Трябва да достигате до всякакви коси и гадни неща от канализацията. Не забравяйте, че винаги трябва да издърпвате куката навън, а не да бутате по-навътре. Когато изкарате колкото можете повече, пуснете горещата вода и тя трябва да изчисти остатъците.

2. Сода за хляб и оцет

Смесете 1/3 чаша сода за хляб с 1/3 чаша оцет в мерителна чаша. Той ще изгасне веднага и не бива да губите време да го излеете в запушения канал. Разпенващото действие ще помогне да се премахнат натрупаните в тръбата парчета, косми и замърсявания. Оставете го да престои един час или дори през нощта, ако можете. Изплакнете с гореща вода

3. Мокрият и сух вакуум

Ако имате мокър и сух вакуум на вашата прахосмукачка, това може да се превърне в страхотен инструмент за отпушване на канализацията. Първо го настройте да вакуумира течности. Покрийте отвора, за да предотвратите бъркотия. След това създайте възможно най-плътно уплътнение над канализацията. Когато вакуумът е включен на най-високата си степен, той може да бъде достатъчно мощен, за да изтегли запушването нагоре по тръбата до във вакуумната торба. Не винаги работи, но си заслужава да се опита.

4. Вряща вода

Съветите стават все по-лесни. Поставете чайника (или използвайте печката или микровълновата, ако не притежавате чайник) и кипете толкова вода, колкото ще побере. Сега го изсипете бавно в канализацията на два - три етапа, оставяйки горещата вода да работи за няколко секунди между всяко изливане. Това обикновено е най-лесният и бърз начин за отпушване на канализация. Ако остане вода, поздравете се с чаша чай.

5. Сода каустик за отпушване на канали

Вземете гумени ръкавици и предпазни очила. Содата каустик (известна още като натриев хидроксид) може да причини неприятни когато боравите с нея. Сипете студена вода в кофа и след това добавете 3 чаши сода каустик. Разбъркайте добре със стара дървена лъжица. Ще започне да се разпада и да се нагрява. Изсипете го в запушения дренаж и оставете за 20-30 минути, след което изплакнете канализацията с вряща вода. Повторете, ако е необходимо.

6. Почистване на тръбата под мивката

Има някои водопроводни трикове, които няма да искате да направите, но този е лесен. Първо поставете празна кофа под U-образната тръба под мивката. Кофата ще събира водата, която ще се разлее. С гаечен ключ за водопроводчик разхлабете плъзгащите гайки в двата края на тръбата. Трябва да можете да завършите операцията на ръка. Когато тръбата се освободи, извадете я и я обърнете с главата надолу, изпразвайки съдържанието в кофата. Изплакнете тръбата с вода и след това поставете всичко обратно. В повечето случаи това ще свърши работа.

7. Змия за отпушване на канали

Това е доста нискотехнологично оборудване, което прави чудеса. По същество това е дълго гъвкаво метално въже със спирала от метал в края. Т.к. може да се огъва, с нея се осъществява достъп и до по-трудно достъпните запушени тръби.

8. Сол и сода за хляб

Смесете 1/2 чаша трапезна сол с 1/2 чаша сода за хляб и изсипете в блокираната канализация. Оставете го за 10-20 минути, след което изсипете вряла вода надолу. Солта, содата за хляб и врящата вода ще предизвикат химическа реакция, която трябва да разтвори някои от най-тежките блокажи.

9. Препарат за съдове при запушена тоалетна

Ако тоалетната ви е запушена, изсипете 1/4 чаша препарат за съдове в купата. След това сварете малко вода. Сапунът за съдове ще действа като смазка и ще спомогне за разбиването на всички мазни остатъци. След това излейте горещата вода надолу . Ако буталото не помогне, гумените ръкавици може да са следващата ви опция.

10. Сода за хляб, оцет, гравитация и налягане при запушена вана

Ако канализацията на ваната ви е запушена, смесете част от содата за хляб / оцета, споменати във втория съвет. Изсипете го в канализацията и след това поставете запушалката върху него. След 45-60 минути напълнете ваната с вода. След това извадете запушалката. Налягането трябва да е достатъчно, за да измести запушването, което е било разхлабено от содата за хляб и оцета.

Често задавани въпроси

Трябва ли да се почистват канализациите?

Като добра превантивна мярка трябва да почиствате канализационните си тръби на всеки 18-22 месеца. Ако имате проблеми по-често от това, може да се наложи да се обадите на водопроводчик и да планирате видео диагностика на вашите тръби.

Кока-кола наистина ли отпушва канализацията?

Изсипете 2-литрова бутилка Кока кола или Пепси в запушения канал. Колата всъщност е доста разяждащ и ефективен при изчистването на натрупванията в канализацията, но е далеч по-мек от комерсиалните почистващи препарати.

Какво всъщност прави специалистът по отпушване за канализация?

Той използва вода под високо налягане за разбиване на запушването. Така се почистват стените на тръбите и се изхвърлят отпадъците по канализационната система до вакуумния маркуч. Това безопасно и ефективно премахва отломките или запушването от канализационната линия.

Може ли да извикаме специалист по отпушване на канали в почивен ден?

Да, работим в събота до обяд. Почивният ни ден е неделя.

Какво означава, когато чуя бълбукащи звуци от канализацията?

Ако чуете бълбукане в канализацията, това означава, че имате или частично запушен дренаж, или канализацията скоро ще се запуши.

Оценете ни!
[Общо: 32 Оценка: 5]