Подмяна на канализационни тръби

Подмяна на канализационни тръби

Подмяна на канализационни тръби е много отговорна и в някои случаи дори опасна работа. Тя изисква познания за конструкцията на системата. Можете да извършите подмяната и сами, но най-добрия вариант е да се доверите на професионалисти. Правилната замяна на тръбите трябва да изпълни последователно и да се спазват правилните стъпки.

Стъпките за оптимална смяна на тръбите започва с демонтиране на стария тръбопровод. След това сградите, които са свързани към конкретния водопровод се прекъсват. Полагат се нови тръби, които се фиксират. На края ВИК инсталацията се свързва и се прави качествен контрол на здравината на връзките.

Какво включва подготвителната работа за подмяна на канализационните тръби?

За да се подменят тръбите на апартамент трябва да се обърне внимание на следните правила:

  • Какво е съответствието на наклона към щранга
  • Каква е херметичността на монтажа
  • Дали тръбите са фиксирани здраво към стените със скоби

Правилната инсталация на канализацията включва поддържане на по-високо налягането в щранга от атмосферното. В противен случай неприятните миризми от системата ще се натрупат и ще се усетят в апартамента. Освен това, при подмяна на канализационни тръби, за да се предотврати появата на запушвания или изтичане на течност, е необходимо да се внимава с наклона на тръбите. Неговите норми зависят от диаметъра на тръбите.

Какви са видовете и размерите на канализационните тръби?

Преди да смените канализационните тръби в апартамента, трябва да съставите схема на планираната канализационна система. Това ще определи вида, размера, броя на тръбите и фитингите, други необходими части и елементи. За да смените щранговете в апартамента, можете да използвате и пластмасови канализационни тръби , за това трябва да закупите продукти с голям диаметър. Чугунените канализационни тръби се използват много по-рядко.

Видове пластмасови тръби
  • Полиетилен PVC – Те са едни от най-евтините и най-лесни за монтиране тръби. Техният недостатък, е че са склонни към деформация и са нестабилни при високи температури. Имат най-малкото хидравлично съпротивление, но техните недостатъци ограничават начините на почистването им.
  • Полипропилен – се счита за най-скъпият, но и топлоустойчив, издръжлив и надежден. Най-добре се използва затръбите на банята и в апартамента, за ВиК инсталации (с изключение на тоалетната).

Размерите, които са най-подходящи за PVC тръби са с диаметър 5-7 см. За свързване на тоалетна е по-добре да се вземе гофрирана тръба с диаметър 10-15 см. За щранг е подходяща гладка тръба със същия диаметър. За качествена подмяна на тръбите можете да се възползвате от професионалните услуги на Вик.net.