Почистване на канала

Почистване на канала на кухненската мивка

Използвайки предмети от бита, които всички имаме в дома си, някои консумативи от шкафа за лекарства или кухненския шкаф, можете бързо и лесно да отпушите канала на кухненската си мивка, без да похарчите никакви средства.

Метод 1. Почистване на тръбите с вряща вода или гореща вода

Може би това е първата мярка за първа помощ, която често е съвсем достатъчна за отстраняване на запушвания. Ако тръбите Ви са стоманени, изсипете около 1 литър вряща вода в отвора и изчакайте 20 минути. За да почистим пластмасовите тръби, просто пускаме гореща вода от крана за около 20 минути (температурата на водата не трябва да надвишава 60 градуса). Не твърде плътно заседналото замърсяване би следвало да се оттеча в канализацията. Проверяваме резултата, като пускаме малка струя вода. Ако този метод не е свършил работа, ще опитаме с друг.

Метод 2. Как да почистим канала на мивката от запушване с помощта на бутало.

Затваряме плътно преливния отвор в мивката с мокра кърпа, за да блокираме преминаването на въздух и да осигурим хидравличен стълб. Притискаме буталото към отвора на канала, след което рязко го издърпваме към себе си. Повтаряме тези действия няколко пъти, за да „разбием“ тапата от замърсяване и да я раздробим на малки части. Проверяваме резултата, като пускаме малка струйка вода. Пускаме струя гореща вода за няколко минути, така че замърсяването да замине свободно и безопасно по канализацията.

Няколко допълнителни съвета:

Ако не разполагате към момента с буталото и запушването не е твърде голямо, тогава можете да заместите буталото със стъклена чаша или да използвате някаква кърпа за почистване на канала.
Действията ще бъдат същите: притиснете към канализацията и рязко издърпайте.
Ако мивката Ви е от две секции, тогава трябва да имате два бутала, които следва да се използват едновременно. Тоест, докато почиствате канала на едната мивка, трябва да запушите канала във втората. Това ще създаде голяма всмукателна сила. Ако не разполагате с второ бутало, покрийте втория канализационен отвор с влажна кърпа и го притиснете с ръка.