Почистване на канали

Почистване на канали. Трудоемка, но не и непосилна задача.

Почистване на канали? Когато  имате опасения, че канализационната ви тръба е запушена и се нуждаете спешно от почистване на канала.

Необходимост от почистване на каналите

Необходимостта от поддържане на чиста и санитарна среда, подходяща за живеене и работа на хора, е обща за всички. Това включва осигуряване на система за ефективно преминаване както на отпадни води (канализация), така и на дъждовни води. Необходимо е също канализацията да има система за събиране на твърдите частици за да се запази и околната среда, т.е. място за тяхното обработване и изхвърляне.

Събиране на отпадъчни води

Системата за събиране на отпадъчни води обикновено е мрежа от тръби, шахти, канали за почистване, сифони и други необходими структури. Тези системи събират всички отпадъчни води от даден район и ги транспортират до пречиствателна станция. Някои системи са „комбинирани системи“, които са предназначени да събират както санитарни отпадъчни води, така и дъждовни или повърхностни води.

Канализационните системи могат да бъдат разположени над или под земята. Обикновено са разположени успоредно на улици, жилища или търговски и жилищни структури. Тази серия от тръби и водостоци са проектирани като системи за гравитачен поток, изградени върху лек наклон за насочване на тяхното движение.

Какво е действието при почистването на каналите?

pochistvane na kanalite

Почистването на канализацията/каналите премахва нежелани натрупвания, като бионеразградими остатъци или мазнини и утайки в тръбата. Повечето почиствания на канализацията се извършват като част от рутинна поддръжка. Редовното почистване на канализационните системи може да предотврати запушвания, преливания и скъпи ремонти.

Малките частици в комбинация с натрупване на мазнини могат да се превърнат в големи проблеми по протежение на тръбите. Тези натрупвания се случват ако не се почистват и инспектират редовно тръбите, както и ако системите са монтирани лошо или са повредени. С течение на времето неправилният поток може да доведе до проблеми, които са силно запушени тръби, корозия, преливане и неприятни миризми.

Как да постъпим за почистване на канали?

Запушените и замърсени канали често са причина за локални наводнения и неприятна миризма. Причините могат да са различни като например:

 • остарели и счупени тръби;
 • наслояване на твърди отпадъци и мазнини;
 • лоша денивелация;
 • неправилен монтаж.

Други причини за затлачване на каналите на тоалетните и сифоните са косми, мокри кърпички, дамски превръзки дребни предмети, които попадат в канала.

Никога не изхвърляйте следните продукти:

 • Ориз

Оризът набъбва при съприкосновение с водата. Ако изхвърлите ориз в канала той може да задръсти много сериозно тръбите и да предизвика запушване.

 • Брашно

То също е неподходящо за безопасно изхвърляне в канала, защото заедно с водата образува лепкава каша, която задръства канализацията.

 • Животинска мазнина

Готвили сте мазно месо  и в съдовете е останала мазнина. С течение на времето може да се образува сериозно запушване, ако това е честа практика.

 • Мляко

Не изливайте мляко или други млечни продукти в канала. За разграждането им в съоръженията за пречистване на вода е нужен много кислород.

Методи за почистване на канали

Методите за отпушване на канали са доста, но един от най широко разпространения е химията. Друг разпространен метод е също така и „водопроводен кабел“. Той представлява дълго и гъвкаво метално въже с извит накрайник. Горещата вода също по някога върши чудеса, ако се добави и сода за хляб, ефекта може да е поразителен.

Почистване на канали в домашни условия

Почистване на канали
Почистване на канали

Запушеният канал причинява много неудобства, тъй като забавя оттичането на мръсната вода.
Докато човек се мие или къпе в мивката или във ваната могат да се образуват локви с мръсна вода и сапунена пяна с мръсотия, която може  да засъхне върху настилката.

Предлагаме Ви 3 варианта с които да почистите канала си в домашни условия без излишни главоблъсканици:

 • Изсипете препарат за отпушване на канали с вряща вода в сифона на Вашата мивка или канал.
  Най-добро приложение има сода каустик на люспи или течна, ако нямате – може да използвате и сода за хляб.
 • Вакуумен инструмент
  Използвайте така наречената вакуумна помпа, за да създадете изкуствено налягане и да отпушите канала.
 • Закачалка от тел
  Телената закачалка, както и парче тел, могат да послужат чудесно за изтегляне навън на запушващите материали. Необходимо е да направите кукичка и да я вкарате в канала.Използвайте я, за да извлечете космите и другите запушващи материали.

За бързо отстраняване на проблема: Oбадете се на екипа от професионалисти на ВИК на тел:0878 777 807 и те ще реагират експресно. 

За видеодиагностика на канали, прочетете ТУК

4 екологични рецепти за почистване на канали

екологични рецепти за почистване на канали
Ето няколко неща, които ще помогнат при запушени и миризливи канали. Извикването на водопроводчик може да е скъпо и неудобно. Търговските почистващи препарати за канализация могат да бъдат пълни с вредни химикали, които са вредни за вашето тяло и водопровода. А стоенето във вода до глезените, докато се къпете, едва ли е приятен сценарий.

Добрата новина е, че можете да направите свои собствени домашни почистващи препарати за канализация за много малко разходи, като използвате натурални домакински продукти. Ще ви запознаем с някои доказани домашни средства за предпазване на канализацията от запушвания и неприятни миризми.

Предимствата на естествените разтвори за почистване на канализаци

Естествените продукти за почистване на канализацията са по-безопасни от токсичните почистващи препарати на химическа основа. Синтетичните почистващи препарати съдържат натриев хидроксид или сярна киселина в тях. Тези сурови химикали с времето ще разядат тръбите ви. В дългосрочен план те ще ви създадат повече проблеми, защото ще подкопаят водопровода ви. Като цяло това е чудесен начин и да се помогне на околната среда!

Естествените почистващи препарати са по-безопасни, лесно се сглобяват от предмети и продукти, които вече имате у дома, и са много рентабилни. Като цяло вие помагате за опазването на околната среда, като избягвате тежки химически почистващи препарати за оттичане.

Защо да не използвам синтетични препарати за почистване на канали?

Синтетичните почистващи препарати съдържат натриев хидроксид или сярна киселина в тях. Това означава, че ще разядат тръбите. Няма значение дали тръбите са изработени от метал или пластмаса, тези химикали ще се хранят с тях с течение на времето. Те са изкушаващи за използване, тъй като тези видове почистващи препарати са склонни да работят по-бързо и са по-евтини от водопроводчика, но в дългосрочен план ще създадат повече проблеми.

Предлагаме ви 4 начина за почистване на канали, които можете да направите от съставките, намерени във вашата кухня

1. Почистване на канали със сода за хляб и оцет

Содата за хляб и оцетът са като овесени ядки и кисело мляко за самостоятелно пропочистване: Те се съчетават перфектно. Използването на дуото е много лесно да се направи и може да предпази мивките ви от сурови, неприятно миришещи химикали
Смесете 1/2 чаша сода за хляб с 1/4 чаша готварска сол и изсипете в канала, който ви създава проблеми. Следете, като излеете 1 чаша затоплен оцет в канализацията (той ще се разпенва и балон).

Покрийте дренажа с запушалка или тиксо, за да предотвратите изтичането на сместа. Оставете го да престои 15 минути. След 15 минути пуснете гореща чешмяна вода или излейте вряла вода в канализацията за 30-60 секунди.
При упорити запушвания повторете процеса. Ако извършвате този метод веднъж месечно редовно, ще поддържате канализацията си чиста и свежа.

2. Крем за отстраняване на зъбен камък (калиев битартрат)

Предлагаме и друга комбинация за разтваряне на упоритите запушвания на банята от косми и сапун.
Комбинирайте две чаши сода за хляб с 1/8 чаша крем от зъбен камък (приблизително две супени лъжици) и половин чаша сол. Разбъркайте разтвора в буркан, като го разклатите добре. Налейте две чаши вряща вода в канализацията и добавете вашата домашна смес. Оставете всичко да престои поне час. Солта и содата за хляб ще действат върху запушването, докато кремът от зъбен камък почиства металите.

Ако все още е запушен, изсипете една чаша сода за хляб и една чаша оцет в канализацията, последвано от две чаши вряща вода. Оставете да работи през нощта, за да изчистите канализацията.

3. Обикновеният препарат за почистване и гореща вода за запушване на мазнини

За тези, които обичат да използват кокосово масло във вашата рутинна програма за красота, може да забележите, че изтичането на водата в канала ви е бавно. Възможно е да имате запушване на мазнини в канализацията. Има и фактор „упс“ при случайно изливане или разливане на мазнина във вашата кухненска мивка след готвене.
Ние ще ви помогнем. Поставете две супени лъжици препарат за миене на чинии в съд с вряща вода, след което бавно изсипете горещата вода в канализацията.

Това е особено ефективно при разбиване на мастните запушвания на мазнини, тъй като връщате мазнините в течно състояние, а след това детергентът помага за преместването на мазнината от канализацията и надолу по тръбите. Препоръчваме да правите това веднъж седмично, ако готвите с много мазнини или използвате козметични масла, които могат да запушат тръбите ви.

4. Боракс, сол и оцет

Ето решение-. Започнете с 1/4 чаша сол и 1/4 чаша боракс с 1/2 чаша оцет. Изсипете разтвора в канализацията, последвано от тенджера с вряща вода. Оставете го да престои поне час преди изплакване с гореща чешмяна вода.

Почистване на канали в домашни условия вариант 1Изсипете препарат за отпушване на канали с вряща вода в сифона на Вашата мивка или канал. Най-добро приложение има сода каустик на люспи или течна, ако нямате – може да използвате и сода за хляб.
Почистване на канали в домашни условия вариант 2Използвайте така наречената вакуумна помпа, за да създадете изкуствено налягане и да отпушите канала.
Почистване на канали в домашни условия вариант 3Телена закачалка, както и парче тел, могат да послужат чудесно за изтегляне навън на запушващите материали. Необходимо е да направите кукичка и да я вкарате в канала. Използвайте я, за да извлечете космите и другите запушващи материали.
Предимствата на естествените разтвори за почистване на канализацииПо-безопасни от токсичните почистващи препарати на химическа основа. Синтетичните почистващи препарати съдържат натриев хидроксид или сярна киселина в тях. Тези сурови химикали с времето ще разядат тръбите ви. В дългосрочен план те ще ви създадат повече проблеми, защото ще подкопаят водопровода ви.
За бързо отстраняване на проблемаОбадете ни се на тел: 0878 777 807

Колко често трябва да почиствате каналите у дома или в офиса?

колко често трябва да се почистват каналите
Без съмнение сте чували поговорката „превенцията е по-добра от лечението“ и когато става въпрос за вашата търговска или жилищна дренажна система, тази поговорка важи с пълна сила. Винаги е по-добре да предотвратиш да се случи нещо лошо, отколкото да се справиш с него, след като се е случило.

Вашата дренажна система служи за една цел- за пренасяне на отпадни води от вашия дом до главния канализационен тръбопровод. Макар че със сигурност не е бляскав, той изпълнява критична функция, така че е важно да гарантирате, че вашата домашна или търговска дренажна система тече гладко.

Сигурният начин да поддържате дренажната си система в пълно работно състояние е чрез редовно почистване на канализацията.

Поддържайки редовен график за почистване на канализацията (известен също като превантивна поддръжка на дренажа), Вие ще помогнете да поддържате дренажната си система в отлично състояние и ще гарантирате, че каналите и тръбите ви никога не се запушват и блокират.

КАК ДА ЗНАЯ ДАЛИ МОЯТ ДРЕНАЖ СЕ НУЖДА ОТ ПОЧИСТВАНЕ?

Има определени симптоми, които можете да забележите, които ще Ви помогнат да разберете състоянието на вашата дренажна система. Някои симптоми на запушени канали включват неприятна миризма, излъчвана от канализацията ви, бълбукащи звуци, когато изпразвате ваната или мивката си и мивки или душове, които се оттичат бавно. Ако забележите някой от тези симптоми, важно е да предприемете действия по-рано, отколкото късно, за да сведете до минимум риска от възникване на по-голям и по-скъп проблем.

КАКВИ СА ОСНОВНИТЕ ПРИЧИНИ ЗА ЗАПУШЕНИ КАНАЛИ?

Това вероятно не е изненада, но повечето запушвания на канализацията са причинени от промиване или изхвърляне на неща, за които канализацията не е създадена. Те включват сапун, мазнини и масла, санитарни продукти, коса и чужди предмети като малки играчки.

ЗНАЧЕНИЕТО НА РЕДОВНОТО ПОЧИСТВАНЕ НА КАНАЛИТЕ

Въпреки че няма твърди или стриктни правила за това колко често трябва да почиствате канализацията си, като го правите редовно, Вие ще помогнете за поддържането на вашата дренажна система да бъде здрава и свободно течаща и ще помогнете за предотвратяване на по-скъпи бъдещи ремонти.

Ако тръбите се оттичат бавно, е малко вероятно да се поправят сами. И ако не бъде проверено навреме какво се случва, в крайна сметка може да доведе до потенциално скъп ремонт в бъдеще. С редовното почистване на канализацията можете да предотвратите тяхното по-сериозно и скъпо поправяне.

Имате нужда от качествени ВиК услуги

Свържете се с нас

и направете своята заявки за почистване на канали

0878 777 807

Експресна реакция!

caret-down caret-up caret-left caret-right

„ВИК.net има богат опит във ВиК услугите и по-специфично почистване на канали. Разполагаме с квалифицирани и опитни специалисти. Гарантираме за качеството на извършените от нас услуги.“

почистване на канали 22
почистване на канали2 3

Ако Вие забелязвате

 • неприятна миризма, излъчвана от канализацията ви,
 • бълбукащи звуци, когато изпразвате ваната или мивката си,
 • мивки или душове, които се оттичат бавно,

то е време да се възползвате от услуга за почистване на канали. Доверете си на ВИК.net. Фирма с богат опит в бранша.

„Нашите услуги за почистване на канали са подходящи както за бизнес клиенти, така и за физически лица“

Използването на услугите на специализирана фирма за почистване на канали има редица предимства. Ако се възползвате от услугата на ВИК.net за почистване на канали, то запушването ще остане в миналото, а и ще получите ценни съвети за превенция срещу повторни аварии.

почистване на канали2

Често задавани въпроси

Оценете ни!
[Общо: 6 Оценка: 5]